Hah, kalau suka tu, cer tolong klik LIKE. Mekasih

Saturday, March 19, 2011

JAGA SENSOR KAMERA

Sensor kamera ni memangler cukup sensitif dengan habuk. Macam semut hurung gula.

Aku kena 2 kali dah.

Tengok kat gambor yang di ambik, macam ada benang atau rambut, elok jer melengkor dalam semua imej. Peh tu ada ler pulak titik hitam bagai.

JAGA SENSOR KAMERA

Tukar lens dalam tempat terlindung dari angin. Kalau tengah shooting kat pantai ler katakan, kalau boleh elakkan tukar lens kat situ sebab pasir halus banyak. Nanti dengan bahagianya pasir tu lekatkan diri kat sensor kamera masa tukor lens. Masuk dalam keter ke contohnya untuk tukar lens.

SELF CLEANING KAT KAMERA

Kalau belum activatekan, activate kan ler tanpa berlengah lagi. Masa switch on dengan switch off. Cara ni at least akan demagnetized habuk-habuk yang melekat kat sensor kamera tu. Tak ler baguih sangat, tapi ok ler untuk buangkan habuk melekat tu kecuali habuk degil.

MASA TUKAR LENS

Halakan kamera ke bawah. Sebab graviti, habuk semua melayang jatuh ke bawah. Kalau tukar lens hala ke atas, seronok le habuk-habuk ni merudum masuk dengan mudahnya dalam lubang lens.

TUKAR CEPAT-CEPAT

Minimakan dedah lubang lens. Tukor cepar-cepat. Elak ler keinginan nak jengok-jengok kot ada apa benda dalam lubang lens tu masa tukar lens.

TAU APA LENS NAK GUNA

Sebelum pegi ambik gambor tu, cuba pikir apa lens yang nak diguna. Pasang siap-siap sebelum keluar rumah. Logiknya, kalau dah tau apa lens nak dipakai, tak payah tukar selalu sangat dah. Minimakan dedah sensor kamera.

HANTAR KEDAI SERVIS

Jangan cuci sendiri, (lain ler kalau dah terer, tak per ler) hantor kedai untuk bersihkan sensor kamera. Sebab aku tak pandai cuci sensor kamera, aku hantor kat kedai . Kena la keluor duit sikit.

Tapi jangan taksub sangat pasal habuk melekat kat sensor kamera ni sampai phobia.. Habuk tu mesti dah, tak boleh elak punya. 

Apa yang boleh kita buat cuma minimakan risiko jer. 

No comments:

Post a Comment