Hah, kalau suka tu, cer tolong klik LIKE. Mekasih

Saturday, April 28, 2012

TIME LAPSE PHOTOGRAPHY

video

Hokeh, ni hasil pertama kalinya aku buat time lapse. Nak buat benda ni lama sangat dah, tapi ayik tunda-tunda jer.

Bahan-bahan

1. Tripod.
2. Intervalometer

Dah tu jer.

Yelah kamera la sekali ngan lens, kalau dak nak ambik camna la pulak.

Cara:

1. Setting semua manual. Kalau aku tu, manual mode, IS0 100, aperture F8, Shutter speed 1/1250. Hari tu mendung so aku switchkan White Balance dari Auto ke Cloudy.
2. Gambor aku ambik dalam sRAW, Raw file kecik sekali yang kamera aku boleh set. Now, ada orang kata pakai JPEG, sebab boleh dapat banyak gambor dalam memori kad (saiz kecik dari RAW) tapi aku suka pakai RAW sebab details banyak and aku nak kontrol saturation, color, etc, semualah. Ikut suka komer.
3. Proses pakai Lightroom 4.

Aku belajor buat timelapse ni dari youtube video mamat Gavin Hoey. So details cara nak buat camna boleh study ngan dia, cara nak proses dalam Lightroom pun ada dia tunjuk.

Senang jer.

Berapa keping aku ambik? 693 keping dalam sejam lebih cam tu untuk 29 saat nyer video. Nasik boleh masak 2 -3 kali pakai periuk nasik letrik. 


Intervalometer tu gunanya nak set berapa saat kita nak sengkang lepaih gambor pertama di rakam sebelum abik gambor kedua.

Kalau ori mahai nak mapoih, yang tak ori boleh mampu milik.

Kalau ada sesapa buat, cer share link, boleh sesama nengok.

video

No comments:

Post a Comment