Hah, kalau suka tu, cer tolong klik LIKE. Mekasih

Saturday, April 28, 2012

TIME LAPSE PHOTOGRAPHY

video

Hokeh, ni hasil pertama kalinya aku buat time lapse. Nak buat benda ni lama sangat dah, tapi ayik tunda-tunda jer.

Bahan-bahan

1. Tripod.
2. Intervalometer

Dah tu jer.

Yelah kamera la sekali ngan lens, kalau dak nak ambik camna la pulak.

Cara:

1. Setting semua manual. Kalau aku tu, manual mode, IS0 100, aperture F8, Shutter speed 1/1250. Hari tu mendung so aku switchkan White Balance dari Auto ke Cloudy.
2. Gambor aku ambik dalam sRAW, Raw file kecik sekali yang kamera aku boleh set. Now, ada orang kata pakai JPEG, sebab boleh dapat banyak gambor dalam memori kad (saiz kecik dari RAW) tapi aku suka pakai RAW sebab details banyak and aku nak kontrol saturation, color, etc, semualah. Ikut suka komer.
3. Proses pakai Lightroom 4.

Aku belajor buat timelapse ni dari youtube video mamat Gavin Hoey. So details cara nak buat camna boleh study ngan dia, cara nak proses dalam Lightroom pun ada dia tunjuk.

Senang jer.

Berapa keping aku ambik? 693 keping dalam sejam lebih cam tu untuk 29 saat nyer video. Nasik boleh masak 2 -3 kali pakai periuk nasik letrik. 


Intervalometer tu gunanya nak set berapa saat kita nak sengkang lepaih gambor pertama di rakam sebelum abik gambor kedua.

Kalau ori mahai nak mapoih, yang tak ori boleh mampu milik.

Kalau ada sesapa buat, cer share link, boleh sesama nengok.

video

Thursday, April 19, 2012

FOLLOW ME : ZARA

Timakasih Zara follow blog mengarut tah hapa-hapa nih.

Aku dah pollow pun blog kamu yer.

Zaranyer blog kat sini

UPDATES : SBDK

Lama benor tak update.

Hokeh apakah yang telah berlaku sepanjang masa tak update?

1. Dapat first payment dari 123RF.com hasil jualan gambor.
2. Belajor ambik gambor bintang.
3. Buat projek 3-4 projek baru.
4. Pergi shoot kat Arve Valley, France, Yvoire, France ngan Blausee, Switzerland.
5. Shoot (sampai muntah hijo gambor sakura ngan gambor tulips)

Ya, sibuk skit sebab banyak gambor nak proses dan upload kat microstock agensi.

Tang gambor bintang tu nanti aku citer macam mana nak ambik. Seronok juger.

Bawah ni gambor-gambor yang aku ambik, sekaping dari satu tempat. maleh nak upload banyak giler.

Komer enjoy.

Satigny, Geneva, Switzerland


Arve Valley, France

Tulips, Morges, Switzerland

Jet d√Čau, Geneva, Switzerland

Kampung Swiss, La Capite, Geneva, Switzerland

Border Swiss ngan France, apa ntah nama tepat dia tak tau.

Blausee, Switzerland

Yvoire France

Blausee, Switzerland

Dari dalam keter kat highway