Hah, kalau suka tu, cer tolong klik LIKE. Mekasih

LATIHAN AMALI FOTOGRAFI : LANDSCAPE

RED DAWN
Red Dawn
© Photographer: Akulamatiau | Agency: Dreamstime.com


17 APRIL 2011
PERTES DE LA VALSERINE, FRANCE

 3.2 saat, F22, ISO 100, 17 mm

2 saat, F22, ISO 100, 17 mm

3.2 saat, F22, ISO 100, 17 mm. (Crop)

3.2 saat, F16, ISO 100, 17 mm

3.2 saat, F22, ISO 100, 17 mm (Crop)

16 APRIL 2011
CHAMONIX, FRANCE

 1/80 saat, F6.3, ISO 320, Focal Length 17 mm

1/30 saat, F14, ISO 320, Focal Length 17 mm

20 saat, F7.1, ISO 250, Focal Length 17 mm

30 saat, F22, ISO 100, Focal Length19 mm


1/30 saat, F8, ISO 200, Focal Length 17 mm

14 APRIL 2011
MAINAU KONSTANZ, GERMANY

1/80 saat, F22, 21 mm, ISO 100
F22 sebab nak imej foreground, middle ground dengan background semua in focus. Deep DOF. Ni pakai wide angle lens.

  1/250 saat, F 7.1, 105 mm, ISO100. Nak dapatkan shallow DOF, tapi tak mo shallow sangat supaya nampak makin jauh makin out of focus. Terbalik berbanding dengan gambar atas.

9 APRIL 2011
MORGES, SWITZERLAND (MACRO LENS)

 1/40 saat F32, 100 mm

 1/100 saat, F32, 100 mm
Dua-dua gambor ataih ni aku pakai aperture F32 untuk bagi depan, belakang semua in focus.

1/2500 saat, F8, 100 mm
Ni pulak aku pakai F8, peh tu aku focus kan kat gunung tu untuk blurkan foreground imej bunga bagi out of focus.
Ketiga-tiga gambor aku guna Aperture Priority mode, shot in RAW.

3 APRIL 2011

LES GRANGES, SWITZERLAND


 2 saat, F22, ISO 100, Focal Length 30mm

 2 saat, F18, ISO 100, Focal Length 33 mm

 1.6 saat, F22, ISO 100, Focal Length 33 mm

1.6 saat, F22, ISO 100, Focal Length 34 mm


 1 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17 mm

1.6 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17 mm


3 APRIL 2011, VERSOIX, SWITZERLAND

1/13 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17mm

1/15 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17mm
1/13 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17mm

1/20 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17mm

1/8 saat, F22, ISO 100, Focal Length 17mm

2 APRIL 2011, MOUNT SALEVE, FRANCE


25 saat F8 ISO 2000


30 saat F9 ISO 2000


25 saat F8 ISO 2000
Crop untuk bagi panorama look.

20 saat F8 ISO 2500


25 saat F8 ISO 2000


20 saat F8 ISO 2000

13  saat F8 ISO 2000 Focal Lenght 40mm

20 saat F9 ISO320 Focal Lenght 84mm


30 saat F7.1 ISO 250 Focal Length 73mm

30 saat F8 ISO 500 Focal Length 73mm


30 saat F8 ISO 400 Focal Length 70 mm

8 saat F8 ISO 400


1.3 saat F7.1 ISO125


1 saat F22 ISO125


0.3 saat F22 ISO125



27 MAC 2011


Shutter Speed : 30  saat
Aperture : F8
ISO :320
Focal Lenght : 17 mm
Tripod:Ya
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

Shutter Speed : 0.3  saat
Aperture : F22
ISO :100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod:Ya
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

Shutter Speed : 0.4  saat
Aperture : F22
ISO :100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod:Ya
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.
 
Shutter Speed : 0.4  saat
Aperture : F22
ISO :100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod:Ya
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

26 MAC 2011

Shutter Speed : 1/30 saat
Aperture : F14
ISO :100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Handheld
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.
Shutter Speed : 1/25 saat
Aperture : F20
ISO : 100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Tak de
Aksesori Tambahan: Polarizing Filter
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 1/13 saat
Aperture : F14
ISO : 100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Tak pakai pun.
Aksesori Tambahan: Polarizing Filter
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

Shutter Speed : 1/13 saat saat
Aperture : F14
ISO :100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Tak pakai
Aksesori Tambahan: Polarizing Filter
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

Shutter Speed : 1/40 saat
Aperture : F14
ISO : 100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Tak de
Aksesori Tambahan: Polarizing Filter
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

20 MAC 2011

Shutter Speed : 3.2 saat
Aperture : F4
ISO :200
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.14 pagi.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 2 saat
Aperture : F4
ISO :640
Focal Lenght : 31 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.09 pagi.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 10 saat
Aperture : F4
ISO :250
Focal Lenght : 33 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.04 pagi.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 1.6 saat
Aperture : F4
ISO :800
Focal Lenght : 36 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.02 pagi.
Komen: Ni aku ambik dalam RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 2 saat
Aperture : F4
ISO :100
Focal Lenght : 180 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.23 pagi.
Komen: Shot in RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.


Shutter Speed : 2 saat
Aperture : F4
ISO :640
Focal Lenght : 40 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.15 pagi.
Komen: Shot RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

13 MAC 2011

Shutter Speed : 25 saat
Aperture : F5
ISO : 400
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.15 pagi.
Komen: Ni aku ambik dalam RAW, convert to JPEG dengan Lightroom 3.3.

Shutter Speed : 8 saat
Aperture : F13
ISO : 100
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Pakai.
Adjustment: Tarak
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.49 pagi.
6 MAC 2011

Shutter Speed : 30 saat
Aperture : F 8
ISO : 200
Focal Lenght : 17 mm
Tripod: Pakai ler, udah 30 saat.
Adjustment: Crop sikit kat border.
Lokasi : Nyon, Switzerland.
Pukul berapa: 7.15 pagi.
Komen : Terkejut badak sikit sebab, tang kaler hijau tu, tengok dengan mata, gelap jer. lepas ambik alih-alih keluar kaler hijau.


Shutter Speed : 2.5 saat
Aperture : F 8
ISO : 250
Focal Length : 17 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Bagi straight sikit
Lokasi : Nyon, Switzerland.
Pukul berapa: 7.48 pagi.
Komen : Pakai super wide angle lens.

16 JANUARI 2011

Shutter Speed : 13 saat
Aperture : F4
ISO :100
Focal Length : 58 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Takde
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 8.28 pagi.
Komen : Tak tau nak komen apa tang gambor ni.



Shutter Speed : 2.0 saat
Aperture : F 8
ISO :100
Focal Length : 32 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Tak de.
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Pukul berapa: 7.51 pagi.
Komen : Ni aku saja tak tunggu matahari naik sebab pikir, gambor lampu-lampu ni lagi menarik dengan background hitam pekat.

Shutter Speed : 1/60 saat
Aperture : F4
ISO : 2800
Focal Length : 18 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Bagi straight sikit
Lokasi : Geneva, Switzerland.
Komen : Entah apa yang aku pikir masa ambik gambor ni entahlah. Keciwa sikit dengan hasil. Rasanya masa ni nak test pakai ISO tinggi. Sepatutnya, pakai ISO 100-200, slowkan shutter speed, and pakai aperture dalam F8 ke, middle range aperture yang safe, selamat. Mistake well learned.


Shutter Speed : 1/4 saat
Aperture : F4
ISO : 100
Focal Length : 24 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Tak de
Lokasi : Geneva
Komen : Lens 24-105mm.

 Shutter speed : 1/2 saat
Aperture : F4
ISO : 100
Tripod: Pakai
Adjustment: Takde repair-repair. As shot.
Lokasi : Kat Grand Saconnex.
Komen: Paginya salji turun lebat, lepas bali dari opis, sambag kamera, dengan tripod terus pegi tempat ni sebab ternampak dah masa bawak keter. Ni baru pukul 5 petang lebih kurang, tapi hari dah gelap pekat sebab winter, siang pendek. Masa ni jugak aku terperanjat beruk sebab sunyi takde orang, meremang bulu roma sebab ada orang tegur aku. Ingatkan hantu polong mana, rupanya guard tanya aku, cantik ker ambik gambor snow dalam gelap. Aku tunjuk LCD kamera gambor ni. `MAGNIFIQUE, MAGNIFIQUE' kata guard tu.

Shutter Speed : 1/1600 saat
Aperture : F4
ISO : 100
Focal Length : 55 mm
Tripod: Tak Pakai
Adjustment: Adjust dalam Camera Raw 6.3
Lokasi :La Capite, Geneva
Komen : Ambik masa tengahari rembang, Langit pudar giler, tak bawak polarizer, so adjust sikit saturate kaler dalam Camera Raw 6.3.


Shutter Speed : 1/100 saat
Aperture :5.6
ISO :100
Shooting Mode : Manual
Adjusment : Tak de adjust
Lokasi :Geneva Lakefront
Komen: Praktis.

Shutter Speed : 1/3 saat
Aperture : F4.0
ISO :100
Shooting Mode : Manual
Adjusment : Tak de adjust
Lokasi :Geneva Lakefront
Komen: Masih belajor ambik gambor landscape.

Shutter Speed : 2.0 saat
Aperture : F16
ISO :100
Focal Length : 58 mm
Tripod: Pakai
Adjustment: Bagi straight sikit
Lokasi : Woih tak ingat nama tempat ni, tapi aku jalan hiking 30 minit lebih kurang dalam hutan nak ke air terjun ni.
Pukul berapa: 
Komen :Tak de komen







Shutter Speed : 1/1000 saat
Aperture : F 8
ISO : AUTO
Focal Length : 170 mm
Lokasi : Tepi jalan nak pergi St Cergue, Switzerland.
Komen : Masa ni lupa nak bawak polarizing filter, gambar asal pudar giler, so adjust sikit contrast bagi nampak kaler tones timbul sikit.
Kamera lama Nikon D70s

Shutter Speed : 1/200 saat
Aperture : F 4.5
ISO : AUTO
Focal Length : 170 mm
Shooting Mode : Aperture Priority (AV)
Lokasi :Tanjung Dawai, Kedah
Komen :Tak pakai filter sebab belum masuk line filter lagi.
Kamera lama Nikon D70s

10 comments:

  1. waaa...
    smart nye...
    t nk cube gak la..
    =D

    ReplyDelete
  2. nak cuba amek gambar cmni la..
    ngh blaja agi gune dslr.
    =D

    ReplyDelete
  3. hana: boleh punya. saya pun belajar sendiri je. tunjuklah nanti gambar yang hana ambik tu. Boleh share pendapat sama-sama.

    ReplyDelete
  4. Blog till drop: Thanks bro!

    ReplyDelete
  5. juara landscape.. fotonya keren2 mas..

    ReplyDelete
  6. Anon: Terima kasih ya. Enjoy foto-fotonya. contact saya di tiau69@gmail.com jika mahukan fotonya.

    ReplyDelete
  7. ivhenx: terimakasih! Photo awak pun cantik-cantik juga.

    ReplyDelete